I KNOW SQUAT


Man börjar tametusan se lårmusklerna titta fram på sidorna nu för tiden. LÖV IT! Hello liksom ;)
 
Idag skulle benen torteras lite efter mätningen. Brukar ju vilja köra det i början av veckan när man har lite extra energi, i form av ätardagar, bakom sig. Den här veckan passar det alldeles ypperligt också eftersom jag kommer cykla 11 timmarspass på jobbet tre dagar i rad i och med Power Meet. Kommer bli sviiiinkul, men det gör sitt med benen och rumpan ;)
 
Benböj i smith 4 set, 50/70/70/60 kg
Raka marklyft 4 set, 50/60/70/70 kg
Leg press 4 set, 80/100/100/100 kg
Sittande vadpress 4 set, 40/40/40/40 kg
Lårcurl framsida maskin 4 set, 40/35/35/dropset
Insida lår maskin 4 set, 40/50/40/dropset
 
10 min crosstrainer, 20 min "sittande" cykel
 
Sittande vadpress var tametusan riktigt jobbigt. Vet inte om jag inte är van eller om det är något annat, men det kändes som FAAAN i vaderna. Jag gillar nog stående bättre..
 
Testade även på crosstrainern idag.. sjukt tråkigt. Får se om det blir fler gånger. Nu när jag får springa så kanske det går över lite mer mot det hållet istället. Ska bli skönt att få ge sig ut i spåren igen ;)
 
Tredje setet i raka marklyft lyckades jag faktiskt få med på film.. hurrey. Raka marklyft är, enligt min mening, by far den bästa övningen för baksida lår. Tar som sjutton. Men det gäller att du lyckas hitta kontakten med muskeln. Därför börjar jag alltid med ett lite lättare set. Då brukar jag hitta direkt. Det är viktigt att ha rätt teknik när du gör alla sorters marklyft. Jag själv fallerar stort på en grej ser jag i klippet. Jag har inte neutral nacke. Den ska gå i samma linje som resten av ryggen, vilket betyder att jag borde titta snett neråt i backen. Men ibland när det blir tungt så har jag en fallenhet att vilja titta upp för att "hjälpa till" lite. Ja, nog om det. Får bli bättring till nästa gång. Den största teknikmissen människor gör är att de inte håller en neutral och rak rygg. Du får inte böja i ryggen vid marklyft!! Det kan leda till allvarliga skador. Hur mycket vinkel du ska ha i knänan beror lite på din rörlighet. "Raka marklyft" kanske låter som att du ska ha helt raka ben. Men beroende på en rad olika faktorer i din kropp så behöver du oftast böja på dem mer eller mindre. Jag har fått känna mig fram. Har du aldrig testat att utföra marklyft så bör du ta lite hjälp av någon som kan visa dig i början. Det är säkrast! Jag är definitivt ingen expert men försöker dela med mig av det jag lärt mig hittills på mina crossfitpass. Marklyft är en av de bästa allroundövningarna du kan göra på gymmet.. så det kan vara värt att ta tag i ;)
 Tredje mätningen är genomförd!

Sådär, ja men det var väl ingenting att vara nervös över säg.. hehe. Jag har varit toknervös senaste dagarna, så jag har inte pallat att skriva om dagens mätning. Idag vid två-tiden var jag ut till coachen på IronSport. Och det gick suuuuuper!!
 
Ställde mig först på vågen och fick en smärre chock. Typ upp ett par hekto om jag kommer ihåg kroppsvikten sen senast. Lugn nu Malin, tänkte jag, det är mätningen som betyder någonting inte vikten. Sen mätte han. Bland annat mätte han på baksida lår för första gången. Han förklarade att det inte är någon idé att mäta där i början eftersom det fettet oftast sitter rätt hårt. Sen tog det ett par minuter innan han skrivit in allt på datorn. Det var lite ångestfyllda minutrar. Såg framför mig att jag gått upp i fett överallt!!
 
MEN, siffrorna var ju tokbra jööö :D
 
Fattar ni nu varför vågen är helt jävla värdelös om man ska mäta framgång på det här viset?! Jag hade gått ner 1,2 kg i fett vilket jag är stolt över. Men jag är nog ännu mer stolt över att jag lagt på mig ytterligare mängd muskelvikt sen sist, närmare bestämt 1,5 kg. Får la hoppas det är på axlarna och ryggen ;)
 
Lägger även upp sifforna på respektive kroppsdel så ni får se framgången. Ändringarna är sen senaste mätningen och står inom parentes.
 
Jag är definitivt nöjd!
 
Nu har man ytterligare mer motivation att fortsätta fram till nästa mätning. Jag trodde först att jag skulle få nytt matschema också men coach sa att eftersom jag går ner i fett och upp i muskelvikt så behöver vi inte ändra något för tillfället. Skulle jag stå still skulle det vara annorlunda. Jag frågade om det inte gick för långsamt (mest av nyfikenhet), då skrattade han bara och sa att det var helt lagom. Det är ju ändå ca ett år kvar och sånt här är bra att skynda långsamt till. Jag vill ju kunna må bra under tiden och det finns ju faktiskt en anledning till att jag börjar så långt i förväg.
 
Efter mätningen körde jag ett benpass på Member24 på Erikslund.. mer om det i nästa inlägg :)
 Angående hemmaträning!

 
Jag har en fråga haha.. men vad tycker du är bra hemmaträning? för det är så att det senaste året har jag börjat få " kärlekshandtag" och vill så gärna få bort det.. är typ plankan, situps och konditionsträning bra? :)
 

Svar: Hej Amanda, tyvärr så är ju punktförbränning bara något som vi kan drömma om "än så länge" (vem vet, någon kanske uppfinner något bra i framtiden, hehe). Jag har såååååå många gånger tänkt hur bra det skulle vara. Men kroppen är inte så pass smart, utan den tappar fett lite där den vill. Och vart den tappar mest och först är väldigt individuellt. Just nu tappar jag mest vid armarna exempelvis och inte runt midjan där jag har "mest att ta av".
 
Mitt tips till dig är helt enkelt att ta tag i kosten och börja röra på dig mer. Jag vet ju inte hur du äter och dricker nu, men tänk på att äta tillräckligt med bra, lagad mat utspritt över hela dagen så slipper du sötsuget emellan måltiderna och då är risken mindre att du stoppar i dig något onyttigt för snabb energi. Frukost, två lagade måltider och en eller två bra mellanmål emellan brukar fungera för de flesta.
 
Att göra plankan och andra magövningar är ju självklart bra i sig. Tycker definitivt att man ska träna mage, oavsett. Men det är bra av andra anledningar. Som bättre hållning och mer balans mellan rygg och mage. Men däremot kan du ju försöka ta dig ut på promenader. Och med promenader menar jag att du ska svettas riktigt ordentligt. Det ska vara jobbigt. För extra motstånd kan man även använda stavar eller vristvikter. Har du trappor eller en backe i närheten kan du sprinta intervaller uppför i omgångar. Intervaller är oerhört effektiva för både hjärtat och förbränningen. Eller varför inte kombinera, ut och gå dig svettig och ta en "paus" vid en backe och kör några intervaller.. för att sedan fortsätta gå :)
 
Men för fettförbränning i det långa loppet och en fullt fungerande välmående kropp så förespråkar jag ALLTID styrketräning. Men det är ju inte alltid så lätt hemma. Och man kanske inte vill köpa in massor med vikter eller kettlebells. Men du kan ju försöka använda det du har. Benböj med en ryggsäck full med böcker eller vanliga hederliga armhävningar. Om du gör situps så kan du ha något tungt i knät, en vas eller några bäcker. Jag är inte jättebra på att tipsa på hemmaövningar eftersom jag sällan tränar hemma.. men bara fantasin sätter gränserna. Och försök alltid ha lite extra motstånd i det du gör. Utmana kroppen, det mår den bra av :)