Tipsen som kan hjälpa till på vägen

Att få den kropp man alltid drömt om är inte en lätt match. Ibland kanske man inte ens vet vad man egentligen vill. Eller hur man ska börja för att.. ja, börja. Så till en början så kanske man ska veta vad man vill. Vanligaste uttrycket jag hör; "jag vill tajta till kroppen". Haha, Lina, you know what I mean ;)
 
Hur gör man då?
 
Enkelt uttryckt angående det där tajtandet; att vara cardio-slav kommer INTE ge dig en tajt kropp. Att dieta och vara cardio-slav kommer ABSOLUT inte ge dig en tajt kropp. Jag behöver inte vara utbildad PT för att våga skriva det, det räcker med den kunskap jag plockat upp längs med vägen. Men ja, mer info om det får du fixa någon annanstans.. exempelvis från en utbildad pt. Men en ledtråd som kan hjälpa till; styrketräning.
 
När du bestämt dig för vad du vill.. och kanske till och med kommit underfund med hur du ska träna för att ta dig dit. Ja, då kommer ju den svåra biten. Kosten.. och tänka sig, det var precis det som inlägget kommer handla om. Jag tänkte tipsa om lite smådetaljer som kan hjälpa dig på vägen. Genomför man en tävlingsdiet, som jag gör, så snappar man upp småtips från allt och alla.
 
Notera. Tipsen gäller om du av någon anledning skulle vilja kontrollera kalorierna för att de annars tenderar att intas i överflöd.
 
Här kommer alltså lite saker jag själv utnyttjar i diverse situationer. Jag påstår inte att det fungerar för alla eller i alla situationer och JAG VET att inte alla kommer hålla med mig i vissa saker. Men ja, det är mindre viktigt. Prova eller prova inte, du bestämmer.
 
 
Sötningsmedel
Redan här stöter jag nog på patrull från vissa av er. Jag tror på sötningsmedel. Eller rättare sag, jag tror inte på motståndet till sötningsmedel. Tips; läs lite av det Jacob Gudiol skrivit om ämnet. Jag använder det dagligen och det är nog i särklass min största livräddare både på och av diet. Är en stor konsument av pepsi max (ja, det är godare än vanlig cola), har alltid antingen sötningsströ eller kalorifri kolasås på gröten (eller båda), dricker minst tre portioner med aminosyror per dag (innehållandes sötningsmedel), dricker oftast Funlight (sötningsmedel) till maten samt använder det alltid i kaffe och te för att göra det snäppet godare. Är du en socker-junkie så kan det vara bra att ha ett substitut helt enkelt.
 
 
Äggvita
Innehåller ynka 40 kcal per 100 gram och går att använda till det mesta för att fylla ut och/eller göra det godare. Jag har det i gröten för att få till mer protein, jag vispar det fluffigt och blandar i kasein-pulver för att äta en god och nyttig chokladmousse, jag använder det i mina biffar istället för ägg för att få dem att hålla ihop, jag steker dem med salt och peppar för att stilla saltbehovet man ibland får när man är sugen på chips. Äggvita är bra och det går att baka mycket kalorisnålt med det.
 
 
Spraysmör
Kalorisnålt smör på sprayflaska som innehåller 9 kcal per spraysekund. Fantastiskt grej som ger smörsmak och hjälper maten att hålla sig från att bränna fast. Finns här .. där det även finns olika oljor och annat fett på sprayflaska. Halleluhja. Ibland tror jag det finns en gud ändå :)
 
 
Kalorifria såser
Förtjänar en egen punkt. Jag har hittat tre olika märken som går att köpa i Sverige och det tveklöst bästa märket (och godaste) är Walden Farms. Speciellt deras söta såser, i synnerhet deras kolasås. De har även matiga såser, ketchup, dressingar, majonnäs och en form av mjölkersättning. När det kommer till smaken så är det så här; den som tror/påstår att det kommer smaka i närheten av det riktiga.. den personen är ute och cyklar. Men många av smakerna är definitivt väldigt goda! Jag gillar BBQ-såserna. Walden Farms hittar ni bland annat på Gymgrossisten och ett annat märke, Green Valley Ranch, hittar ni hos MMSports.
Sallad med låg näringstäthet/energitäthet
Om du är en person som gillar att äta mycket men ändå vill hålla kalorierna nere så skulle jag deifinitivt tipsa dig om att äta sallad. Idag pratas det mycket om nyttig och näringstät sallad/mat och absolut, sånt bör man också äta såklart. Men vill du fylla ut måltiden med volym utan att dra i dig 1000 kcal så satsa på isbergssallad/gurka/champinjoner/broccoli/rädisor och liknande. Kolla näringstabeller på internet och lär dig hur grönsakerna ställer sig mot varandra kalorimässigt. Avokado och majs är deifinitivt gott, men man bör veta att de innehåller rätt mycket kalorier.
Te/kaffe med roliga/annorlunda smaker
Att nörda ner mig i olika tesorter och liknande har verkligen hjälp mig i vissa stunder under min tävlingsdiet. Det låter jättelarvigt, men att faktiskt kunna välja friskt bland olika smaker eller örter gör att du känner dig lite mer tillfreds om du till exempel går på kostschema eller bara vill lyxa till det utan att förbruka kalorier. Köp exempelvis ett riktigt gott och välgörande te och ta bara fram det när du verkligen vill unna dig någonting. Går självklart att anamma på kaffe också, men tänk på koffeinhalten.
 
Variera kryddorna
Salt och peppar i all ära, men ta dig tid att besöka Bordeby Kryddgård och beställ lite nya kryddor att krydda till det lite extra med.
 
 
 
Att förstå sig på sin kropp och sina hungerkänslor
 
Till sist vill jag tips er om ett nytt sätt att tänka. Över lag så har media länge påstått att det bästa sättet att gå ner i vikt och minska hungern är att äta lite och ofta än de flesta är vana vid. Än en gång vill jag säga så här, allt är inte svart eller vitt. Istället för att äta lite och aldrig riktigt bli mätt, testa att äta tre ordentliga mål om dagen och se då till att bli mätt! Man behöver inte överäta utan samla helt enkelt dagens kalorier/energi på färre mål och se hur din kropp och ditt sinne reagerar. Jacob Gudiol har skrivit en del artiklar om detta som kan vara värda att läsa igenom om man vill fördjupa sig. Men lär dig din kropp, testa 16/8 fasta, testa äta på annorlunda tider.. utmana dig och se om någonting annat faktiskt fungerar bättre. Vidga dina vyer och ge det en ordentlig chans!
 
.. och en sista sak, tro inte på allt som går att läsa i media om snabba "quickfixes".
 
 
Bestäm dig, kör hårt, umgås med människor som ger dig energi, ha tålamod, gör skillnad.
 
 Kommentarer

Kom ihåg


Trackback